Dé competitie voor jonge ingenieurs

0

Inzendingen 2019

Peutz
Team: Gevel 2100
Inzending: VariTherm
Teamleden: Charlotte Rosenkotter, Bas Janson, Sanne Vega, Tim Goldsweer, Remy Ploeg

In de stad van de toekomst wonen mensen steeds dichter op elkaar en is het kwijtraken van warmte in woningen tijdens en direct na een warme periode een steeds groter probleem. Installaties die hierin kunnen bijdragen zijn vaak kostbaar bij grootschalige toepassing (WKO), gehorig, inefficiënt etc. Toch wil men de warmte zo snel mogelijk uit de woning krijgen.

VariTherm biedt hierin de mogelijkheid om  de woning ‘open te stellen’ voor sneller warmteverlies vanuit de woningen naar buiten. VariTherm bestaat uit op maat geprepareerde verticale isolatiesegmenten. Deze kunnen door middel van motorisch aangedreven tandwielen verplaatst en in de gewenste stand gebracht worden.

Meer weten over VariTherm? Klik dan snel en ontdek meer over VariTherm.

Antea Group 
Team: AG Sensing Safety
Inzending: AG Sensing Safety
Teamleden: Tom van der Meijs, Jordy Mintjes, Renate Groot, Sam Gerrits, Manon Slingerland

De stad heeft in 2100 nog steeds te maken met onderwerpen zoals veiligheid en gezondheid. Met name in het publieke domein en een verhoging in het individualisme van mensen komen deze onderwerpen in het gedrang. Waar individualisme stijgt kunnen sensoren de uitkomst bieden. Verschillende typen sensoren worden gebruikt voor vroegtijdig signaleren van de sociale veiligheid en gezondheid in de openbare ruimte. De sensoren zijn geïncorporeerd in de stad van de toekomst, denk aan smart-buildings en smart-lantaarnpalen. Wanneer er een afwijking wordt gemeten, kan daar direct door de omgeving op ingespeeld worden en kunnen onveilige of ongezonde situaties voorkomen of snel verholpen worden. Door middel van de inzet van drones, hologrammen of licht en geluid kan een verandering in de situatie worden aangebracht. 

Nieuwsgierig naar de inzending van Antea Group. Bekijk hun filmpje.

Witteveen+Bos Raadgevende ingenieurs b.v.
Team: CityShaper
Inzending: CityShaper
Teamleden: 
Ruben Hanssen, Jesse Dobbelsteen, Tom van Vilsteren, Anna Goede, Maaike Prins

Participatie is bij het ontwerp van onze ruimtelijke omgeving steeds meer gewenst en met de komst van de omgevingswet zelfs verplicht. In een veranderende maatschappij met nieuwe technologieën is de klassieke bewonersavond niet altijd meer het enige, of beste antwoord voor participatie. CityShaper biedt hier een spannende nieuwe oplossing voor.

CityShaper is een web-based tool waarmee gemeenten en ontwikkelaars eenvoudig en inzichtelijk de wensen van gebruikers en bewoners van een gebied kunnen ontsluiten. Middels een serious design game kunnen participanten met 3D bouwelementen een ontwerp maken, en daarmee input leveren op ruimtelijke ontwikkelingen in hun buurt.

Dit filmpje legt alles uit over CityShaper.

Aveco de Bondt
Team Young Bondts
Inzending: P+S Hub
Teamleden: Esmeralda Hemelaar, Nynke Tack, Luc Ponsioen, Juul Osinga, Nicoline Opbroek

De Park+Supply Hub (P+S Hub) van Team Young Bondts is dé oplossing voor onrendabele parkeergarages en inefficiënte stadslogisitiek die bijdraagt aan duurzame, leefbare en future-proof steden! De P+S Hub combineert op slimme wijze de lege ruimte in parkeergarages met het gebruik van een Supply Hub. Dit meervoudig ruimtegebruik lost twee grote stedelijke problemen in één keer op: overlast in de stad als gevolg van stadslogistiek en leegstand in parkeergarages. 

Bekijk de inzending van Aveco de Bondt.

Fugro
Team: Young Fugro
Inzending: Smart Water Exchange (SWEX)
Teamleden: Nick Stoop, Marcel Muller, Herman Brink, Rick van Tilborg, Ludo van Broekhuizen

Smart Water Exchange (SWEX) is hét digitale brein bestaande uit zelflerende algoritmen om de waterhuishouding in de toekomstbestendige stad te optimaliseren. SWEwordt gevoed met metingen uit het fysieke waternetwerk en externe data. Op basis van deze gegevens worden voorspellingen gedaan van vraag en aanbod van zoetwater in het systeem. SWEbeslist waar en wanneer water moet worden geborgen of vrijgegeven en stuurt hierop het fysieke systeem aan.  

Fugro presenteert haar idee met deze flyer en een achtergrondrapportage. 

Herman de Groot
Team: HermanDeGroot Ingenieurs en Vastgoedstrategen
Inzending: Het Sociale BouwBesluit
Teamleden: Guus Cals, Florine van den Adel, Gert-Jan Jonker, Stefan den Boeft

Een duurzame stad is een stad waar mensen zich gelukkig voelen en willen blijven wonen. Om die reden heeft HermanDeGroot Ingenieurs Het Sociale BouwBesluit ontwikkeld als aanvulling op het bestaande bouwbesluit. Waar de technische aspecten voor gebouwen staan vastgelegd in het bouwbesluit, worden de sociale eisen aan gebouwen en gebieden vastgelegd iHet Sociale BouwBesluit. Door het verankeren van de kernwaarden sociale interactie, creativiteit en geestelijk welzijn in Het Sociale BouwBesluit worden de eigenschappen van een stimulerende omgeving vastgelegd in ieder toekomstig ontwerp, en zo worden steden ontwikkeld waar iedereen zich op zijn of haar gemak voelt! 

Meer weten? Lees alles over Het Sociale BouwBesluit. 

Hydrologic BV
Team: HydroLogic
Inzending: Waterkompas
Teamleden: Minke Wuis, Bas Boterman, Bram Schnitzler, Sam de Roover

In tijden van droogte is het belangrijk om de watervraag te kunnen sturen om de beschikbaarheid van drinkwater te kunnen garanderen. Het waterkompas helpt burgers om zelf duurzamer om te gaan met (drink)water. Het geeft gebruikers het inzicht dat ze nodig hebben om besluiten te nemen over watervraagstukken in hun dagelijks leven.W at is een goed moment om de tuin te sproeien? Start je nu je wasmachine of kun je beter nog een uurtje wachten? Gebruik je het water uit de regenton of kun je dat beter nog even bewaren? Waterkompas helpt jou om duurzamer om te gaan met (drink)water. Het geeft praktische adviezen om de juiste beslissing te nemen over het omgaan met water in en om het huis. Door een concreet en gepersonaliseerd advies wordt duurzaam watergebruik net zo eenvoudig als het checken van je banksaldo.

Hydrologic vertelt alles over Waterkompas in dit filmpje.

Iv-Groep
Team: Iv-Groep
Inzending: ENERGIEMAATJE
Teamleden: Mark Havelaar, Jean-Pierre Bartels, Kim Sluijter, Jeroen Moens, Nick den Adel

ENERGIEMAATJE is een zelflerend energiemanagementsysteem dat de beheerder in staat stelt om aantoonbaar en slim met de energiestromen om te gaan. De beheerder krijgt praktisch inzicht in de energielevering- en behoefte van het areaal en van iedere individuele assetAlle assets staan met elkaar in contact, waardoor de informatie op een centraal systeem verzameld kan worden.  Het systeem maakt gebruik van Artificial Intelligence (AI) en geeft suggesties voor het optimaler inzetten van systemen en de omgang met energie. Energieoverschotten en tekorten kunnen (vroegtijdig) slim worden verhandeld of ingekocht. Het systeem creëert een eigen beursvloer voor energie verhandeling. ENERGIEMAATJE maakt met zijn superkrachten de beheerder tot een superheld die volledig in controle is over het areaal van de toekomstige stad! 

Nieuwsgierig naar het idee van Iv-groep? Bekijk de presentatie. 

Sweco Nederland
Team: KlimaatMaat
Inzending: KlimaatMaat
Teamleden: Stefan Talboom, Evelyn van de Bildt, Tinka Griffioen, Matthijs Kastelijns, Maarten van Impelen

De KlimaatMaat is een platform dat inzicht én op maat gemaakt advies geeft om je huis te verduurzamen. De KlimaatMaat koppelt verduurzamingskansen aan lokale initiatieven. Het doel is om inzicht te genereren in de huidige situatie en verbeterkansen van jonge huiseigenaren én handvatten te geven om stappen te nemen in de verduurzaming. Hiermee bevordert de KlimaatMaat sociale cohesie, samenwerking én een toekomstbestendige stad. Word jij ook een KlimaatMaat? 

Ontdek de mogelijkheden van KlimaatMaat en bekijk het filmpje van Sweco.

Witteveen+ Bos Raadgevende ingenieurs b.v.
Team:  W+B Mobility
Inzending: BikeThru
Teamleden: Bas Stam, Thijs de Wilde, Irene Overtoom, Niels Wackerlin, Lucas de Vilder

Met de BikeThru krijgt de fiets als volwaardig onderdeel van de Nederlandse identiteit een prominente plaats in de mobiliteitstransitie. Als snelle stop tussen woon-werkverkeer wordt de BikeThru een manier om als fietser bestellingen op te halen zonder te hoeven afstappen. Gezien de noodzaak van een duurzaam mobiliteitsplan met daarnaast de toenemende behoefte aan persoonlijk en laagdrempelige dienstverlening, biedt de BikeThru een uitermate gepaste oplossing. De BikeThru combineert een actieve leefstijl en alledaagse bezigheden met hét vervoersmiddel van nu en van de toekomst: de fiets.

Bekijk nu het idee ‘BikeThru’ van Witteveen+Bos.